Voor goede arbeidsomstandigheden: koop een zit sta bureau

Het is vaak even wennen: een 40-urige werkweek op kantoor. Naast het strakke ritme is er één ding wat vaak onderbelicht blijft, maar wat voor veel mensen toch behoorlijk lastig is: het zitten. Niet alleen is het in het begin fysiek zwaar en erg wennen, ook is een hele dag zitten gewoon erg slecht voor je. Daarom is het een goed idee om een zit sta bureau aan te schaffen. Hiermee kun je zelf bepalen of je wilt zitten, of juist wilt staan. Het is namelijk natuurlijk ook niet fijn om een hele dag te moeten staan: zelf kunnen bepalen of je zit of staat is dan ook een veel fijnere oplossing, en daarbij kan een zit sta bureau van dienst zijn. Ook is het geschikt voor iedereen: je kunt namelijk je eigen hoogte instellen. Kleine of juist lange werknemers hoeven dus niet meer een apart bureau te krijgen: iedereen kan gewoon hetzelfde bureau krijgen, welke iedereen kan gebruiken. Daarnaast is een zit sta bureau eenvoudig om te gebruiken: je kunt de hoogte eenvoudig verstellen. Afhankelijk van het model, kan dit verstellen met behulp van elektronica waardoor het instellen vrijwel zonder moeite verloopt.

Voordelen van een zit sta bureau

Het is eigenlijk wonderbaarlijk dat wij in onze cultuur zo veel zitten. Zitten is namelijk één van de slechtste houdingen voor ons lichaam. Zelfs als we rechtop zitten is het nog niet echt goed voor je lijf. Je ingewanden worden in elkaar gedrukt, en je rug wordt er zwaar mee belast. En dat is als je rechtop zit! De meeste mensen, zeker die achter een computer of laptop werken, zitten scheef: hun hoofd staat bijvoorbeeld te ver naar voren. Hierdoor krijg je veel spanning in de nek en schouders, wat je productiviteit en algehele levensgeluk niet ten goeden komt: niemand zit immers te wachten op een stijve nek en stijve schouders, laat staan pijn in beide! Met een zit sta bureau kun je dit voorkomen. Een zit sta bureau is ook uitstekend geschikt wanneer je werk hebt waarbij je erg alert moet zijn, bijvoorbeeld als telefonist of receptionist. Doordat je staat, blijf je namelijk scherper van geest. Ook dat is één van de voordelen van een zit sta bureau. Ook zullen vergaderingen sneller verlopen. Doordat men staat is men alerter, reageert met sneller en zal de vergadering minder snel uitmonden in oeverloos gepraat wat nergens toe leidt en eigenlijk vooral voor iedereen vervelend is. Met een zit sta bureau worden dan ook sneller besluiten genomen, en heeft u een sneller en effectiever overleg. Dat maakt ook weer dat iedereen er minder tegenop ziet: niemand houdt immers van vergaderingen die eindeloos doorgaan en waarin niets wordt besloten. Als iedereen van tevoren weet dat het snel en effectief zal verlopen, zullen de deelnemers met meer enthousiasme en minder tegenzin de vergadering ingaan. Dit werkt ook weer bevorderend voor de sfeer en daarmee komt het de effectiviteit en snelheid van de vergadering ook weer ten goede. Met een zit sta bureau wordt vergaderen al bijna leuk!

Andere effecten

Het gebruik van een zit sta bureau kan in het begin wat zwaar zijn: na een paar uren zul je last krijgen van je voeten. Je lichaam is immers niet gewend om zo lang te staan. Na één of twee weken is dit effect meestal wel voorbij, en zal het staan je zonder moeite afgaan. Een ander effect van het gebruik van een zit sta bureau is dat je lichaam na een werkdag ook moe is. Niet alleen je geest heeft immers gewerkt, ook je lijf! Hierdoor ben je na een werkdag beter in balans. Niet meer het geestelijke gevoel van ‘niets meer kunnen’ en tegelijkertijd een fysieke onrust hebben: je lijf wil nog bewegen! Een zit sta bureau brengt je lichaam en geest dus beter in balans. Tegelijkertijd voel je je juist fitter. Van zitten wordt je namelijk ontzettend moe! Het is een beetje hetzelfde als met sporten: het is fysiek inspannend, maar uiteindelijk voel je er je beter en fitter door. Ook ben je mobieler geworden: je pakt sneller even wat op. Het is maar een klein verschil, maar omdat je niet steeds hoeft op te staan zul je zien dat je sneller even ergens heenloopt om iets te pakken. Je neemt ook sneller pauze, op momenten die goed zijn voor jou en je lijf. En op tijd pauze nemen is niet alleen goed voor jezelf, je werkt er ook harder door. Een zit sta bureau heeft zo bekeken dus vele voordelen. Want wanneer je niet op tijd pauze neemt, zul je ook langzamer gaan werken. De boog kan immers niet altijd gespannen staan. Het is dus belangrijk om op tijd pauze te nemen, en daarin te luisteren naar je lijf. Daarnaast is het ook gezond om regelmatig te lopen, dit zorgt dat je lijf weer goed doorbloed raakt en je weer nieuwe energie krijgt. Ook dit behoort dus tot de voordelen van een zit sta bureau. Veel mensen geven ook aan dat ze minder last hebben van hun rug, na het gebruik van een zit sta bureau. Dit komt natuurlijk de werkproductiviteit ten goede: geen last meer van pijn, en ook niet meer thuis zitten vanwege rugklachten. Scheelt je weer geld wat je niet uit hoeft te geven aan de fysiotherapeut. Kortom, er zijn veel redenen om na te denken over de aanschaf van een dergelijk bureau.

Comments are closed.

Post Navigation